Kerstinspiratie: varkenshaas met salsa verde en courgettegratins

Ingrediënten 4 personen

2 Aviko Gratins met Tijm en Rozemarijn (400 g)
2 basilicum
2 platte peterselie
225 ml extra vergine olijfolie
1 el kappertjes
25 g roomboter
2 sjalotten
75 g gerookt spek
1 rozemarijn
150 ml rode port
150 g teleggio of saint albray kaas
2 varkenshaasjes à 300g

Bereidingswijze

  1. Pluk voor de salsa verde de blaadjes van de bosjes basilicum en peterselie. Pureer in de blender of met de staafmixer de kruidenblaadjes met 200 ml olijfolie en de azijn, mosterd, augurken en kappertjes tot een gladde, grasgroene saus. Bewaar de salsa op een koele plek.
  2. Smelt in een sauspan de boter. Bak de sjalot met het spek 4 minuten. Voeg de rozemarijn toe. Schenk de port erbij en roer met een spatel de aanbaksels los. Laat de saus tot de helft koken. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Steek de barbecue aan en verwarm de oven voor tot 220 °C. Zet de gratins op de bakplaat en verdeel de courgette en de kaas erover. Bak de gratins in de voorverwarmde oven in 25 minuten goudbruin en gaar.
  4. Bestrooi intussen de varkenshaasjes met zout en peper en bestrijk ze met de resterende olijfolie. Gril het vlees op de hete barbecue in 10-12 minuten rondom bruin en vanbinnen naar wens rosé of gaar.
  5. Zet het pannetje met de saus op de rand van de barbecue zodat de saus warm blijft.
  6. Snijd de varkenshaas in plakjes en verdeel ze over 4 borden. Zet er de courgettegratins bij. Schep wat spekjessaus over het vlees en een lepel salsa verde ernaast. Serveer de rest van de saus en salsa verde apart erbij.

Voedingswaarden

  per portie
Energie (Kcal) 1285
Koolhydraten (G) 33
Eiwitten (G) 52
Vet (G) 102