Feestelijke gerechten voor Oudjaarsdag!

oud en nieuw

 Hartige oliebolletjes met spek en oude kaas

250 g spekreepjes 1. Meng in een kom de spekreepjes, de kaas, de krenten en 10 el bloem.
150 g geraspte oude kaas 2. Meng in een beslagkom de rest van de bloem, de gist en het zout. Maak in het midden een kuiltje. Breek het ei boven het kuiltje. Voeg al kloppend met de mixer de karnemelk toe. Klop tot een glad beslag. Spatel het appel-spekmengsel door het beslag.
50 g krenten 3. Dek de kom af met de vershoudfolie. Laat het beslag op een warme plaats ca. 1 uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
500 g bloem 4. Verhit de olie in de frituurpan tot 175 °C. De olie is heet als een stukje brood in de hete olie bruist en goudbruin kleurt. Doop twee lepels voorzichtig in de hete olie. Schep uit het beslag een bol (ca. 4 cm) en laat deze in de hete olie zakken. Bak ca. 8 oliebolletjes tegelijk. Bak de oliebollen in 4 min. goudbruin en krokant. Draai ze halverwege de baktijd.
7 g gedroogd gist 5. Laat de oliebollen in een vergiet met keukenpapier goed uitlekken. Serveer ze op een mooie schaal.
1 tl zout  
1 ei  
500 ml karnemelk  
1 schone frituurpan met zonnebloemolie  
1 mixer  
1 vershoudfolie  
1 keukenpapier  Gehakt Wellington

5 eieren 1. Verwarm de oven voor tot 210 °C. Houd 1 ei apart en kook de rest in 8 min. hard. Pel de eieren.
4 plakjes bladerdeeg (diepvries) 2. Leg de deegplakjes op het bakpapier en prik ze regelmatig in met een vork. Leg in het midden van het deeg een plakje ham; laat de rand vrij.
4 plakjes achterham 3. Verdeel het gehakt in een gelijk aantal porties zoveel als je plakjes bladerdeeg hebt. Druk elk portie gehakt tussen 2 stukken vershoudfolie plat. Verwijder de bovenste folie en leg op elk portie gehakt een ei. Druk het gehakt om het ei. Maak zo de rest van de gehaktballen. Leg de gehaktballen op de ham. Vouw het deeg rond de gehaktbal en druk de punten boven op elkaar.
350 g gekruid gemengd gehakt 4. Klop het laatste ei los en bestrijk het deeg ermee. Bak de gehakt Wellingtons in de voorverwarmde oven in 15-20 min. goudbruin en gaar.
1 bakplaat of braadslede met bakpapier  
1 vershoudfolie  Gebakken chorizobroodrolletjes

4 sneetjes wit casinobrood 1. Rol de sneetjes brood met een deegroller platter. Besmeer ze met de roomkaas. Leg op ieder sneetje onderaan 3 plakjes chorizo naast elkaar. Verdeel de tomaatjes over de chorizo en rol het brood op.
6 el roomkaas met knoflook & kruiden 2. Klop in een kom de melk, de tijm en het ei los. Voeg peper naar smaak toe. Haal de broodrolletjes door het eimengsel. Leg ze op een bord.
12 plakjes chorizo (vleeswaren) 3. Smelt in een koekenpan de boter. Bak de broodrolletjes in 5 min. rondom goudbruin en krokant. Snijd de broodrolletjes in stukjes en leg ze op een schaal.
5 cherrytomaatjes  
150 ml melk  
2 takjes tijm  
1 ei  
25 g ongezouten roomboter  
1 snufje peper  
1 deegroller