Recept: pizza carpaccio

Ingrediënten

450 g bloem
50 g tarwe griesmeel naturel
7 g instant gist (bakproducten)
2 tl zout
275 ml lauwwarm water
1 ui
1 teen knoflook
1 el olijfolie
70 g tomatenpuree
1 tl gedroogde oregano
400 g tomatenblokjes
0,5 tl suiker
250 g mozzarella
2 carpaccio met kaas en dressing
1 mixer met deeghaken
1 blaadje bakpapier
1 schone theedoek
1 bakplaat bekleed met bakpapier

Bereidingswijze

  1. Meng in een kom de bloem, het griesmeel en de gist. Los het zout op in het water. Schenk het water al mixend met de mixer rustig bij het bloemmengsel. Blijf mixen tot het deeg niet meer plakt.
  2. Neem het deeg uit de kom en kneed het nog 4 min. verder met de hand. Voeg eventueel wat bloem toe als het deeg nog plakkerig is. Maak er een mooie bol van, doe terug in de kom en zet afgedekt met vershoudfolie minimaal 6 uur (maar 24 uur is ideaal) in de koelkast.
  3. Maak intussen de pizzasaus. Snipper de ui heel fijn en hak de knoflook fijn. Verhit de olie in een (steel)pan en fruit de ui en knoflook 5 min. op laag vuur. Voeg de tomatenpuree en oregano toe en fruit nog 3 min.
  4. Voeg de tomatenblokjes toe en breng de saus aan de kook op middelhoog vuur. Laat 5 min. koken op laag vuur. Proef en breng op smaak met de suiker, peper en eventueel zout. Laat de saus afkoelen voor gebruik.
  5. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Verdeel het deeg in 4 stukken en maak van elk stuk een mooi bolletje. Leg de bolletjes op het bakpapier, dek af met de theedoek en laat het deeg in ca. 30 min. op kamertemperatuur komen.
  6. Vorm van elk bolletje afzonderlijk een pizzabodem. Bestrooi daarvoor het werkblad met wat griesmeel, leg er een bolletje op en druk het met de hand uit tot een doorsnede van 25 cm. Je kunt ook een deegroller gebruiken, maar een pizzabodem die met de hand gevormd wordt levert een luchtigere bodem op.
  7. Leg 1 bodem op de bakplaat. Schep er een vierde van de saus op. Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel er een vierde van over de pizza.
  8. Bak de pizza 15 min. iets onder het midden van de voorverwarmde oven goudgeel en gaar. Neem de pizza uit de oven, beleg met 50 g carpaccio. Verdeel er 1 el pesto over en bestrooi met de Parmezaanse kaas en de pijnboompitten uit de carpaccio-verpakking. Verdeel er 10 g rucola over, snijd de pizza in 8 punten en serveer direct. Maak zo nog 3 pizza’s.

Tip

Weinig tijd? In het koelvak vind je kant-en-klare pizzabodems bestreken met saus en kant en klaar pizzadeeg met of zonder saus.

Voedingswaarden

  per portie
Energie (Kcal) 768
Koolhydraten (G) 98
Eiwitten (G) 41
Vet (G) 22